Endokrinolog

Hos en Endokrinolog hamnar man vanligtvis om man utvecklat diabetes. Detta drabbar ca. 10-20% av de som har FA. Endokrinologen är specialist på kroppens tillverkning, utsöndring och påverkan av hormoner. Diabetes beror på brist av hormonet insulin, som tillverkas i bukspottskörteln. Har man FA så bär man regelbundet se till att blodsockerhalten mäts exempelvis i samband med andra läkarundersökningar. Det skadar inte att själv vara observant på tecken som kan tyda på diabetes. Detta är t.ex. att man är tröttare än vanligt, törstig och dricker mer än vanligt eller går ned i vikt utan att ha ändrat kosten.

Det är inte bra att gå omkring med obehandlad diabetes. Det kan skada blodkärl, öka risken för hjärtinfarkt eller stroke. Dessutom kan det ge skador på njurar, ögon och man kan få förändringar i nervfunktioner.

När man löper ökad risk att utveckla diabetes kan det vara bra att tänka på att äta rätt. ät regelbundet, ät inte för mycket fet mat, se till att få i dig mycket grönsaker och fibrer och begränsa mat och dryck som innehåller en massa socker. övervikt ger ökad risk för diabetes.

Vanliga undersökningar vid diabetes

Har man utvecklat diabetes kommer man troligtvis att få mäta sitt blodsocker fler gånger per dag. Det görs genom ett litet stick i fingret och en droppe blod analyseras i en blodsockermätare. Dessutom kan det krävas behandling med tabletter eller insulininjektioner. Sprutorna som används idag är väldigt små och smidiga och man lär sig att själv injicera insulinet, vilket kan behöva göras vid varje måltid.

När man fått balans på sitt blodsocker kommer man regelbundet få träffa läkare för att kontrollera att allt fungerar som det ska.