Föreläsning om FA på KI

Den 4 juni var doktor Javier Díaz‐Nido inbjuden till Karolinska institutet av avdelningen för medicinsk biokemi och biofysik för att prata om sin forskning på Friedreichs ataxi. Doktor Javier är verksam på centret för molekylär biologi på Universidad Autónoma de Madrid, Spanien.

Bota FA! var inbjudna att lyssna till dr Javier, eftersom vi är med och finansierar en av hans forskningsprojekt.

Innehållet på själva föreläsningen var långt utanför vad vi som lekmän förstår speciellt mycket av. Den var ju riktad till andra forskare.
 Men de har bland annat tittat på hur brist på frataxin påverkar andra proteiner. Man har funnit att nivån på flera av de proteiner som är inblandade i att reparera DNA också är lägre. Exakt vad det beror på har man inget säkert svar på änu, men detta kan givetvis var en bidragande orsak till att  nervceller dör hos patienter med FA. 
Dokor Javier pratade även om försök på möss som avlats med FA. Man har testat att ge dem injektioner i hjärnan med ett proten som kallas BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), som agerar som nervtillväxtfaktor i centrala nervsystemet. Dessa har visat att BDNF kan minska de skador som brist på frataxin leder till.

Även om man inte förstår speciellt mycket så ger det alltdi en postiv känsla att lyssna till forskare som lägger ner all sin kraft på att räta ut frågetecken och finna ett botemedel. 
Efter föreläsningen fick vi en pratstund med doktor Javier och chans att tacka honom för hans arbete, samtidigt som han tackade Bota FA! för att vi varit med och finasierat hans forskning.

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

  • Laila Sjöstrand » Saknad!:  ”Saknad! Fick reda på ett tag sedan att min fina läkare har gått bort.. Det kom e..”

  • Elisabet Nordqvist Wargclou » Saknad!:  ”Saknad! Under 10 år var du min vuxna dotters läkare. Tack vare ditt personliga..”

  • omar salim » Saknad!:  ”hej,min dotter brukade nästan varie 3-4 månad får en tid hos doktor ate melberg...”

  • Margaretha » Saknad!:  ”Stor sorg efter denna underbara läkare! Men vad hände,så ung!?!”

  • Anna Bärneskär » Saknad!:  ”Ja en stor sorg saknar denna fina person som var en bra neurolog. Varit patient ..”

Senaste nyheter