Saknad!

Det är med stor sorg och chock vi för några dagar sedan fick kännedom om att doktor Atle Melberg på Akademiska sjukhusets neurologmottagning hastigt gått bort.

Atle hade personliga kvaliteter som bidrog till att göra honom till en väldigt populär neurolog bland de med Friedreichs ataxi. Han var ödmjuk och prestigelös, och var mån om sina patienter. Bara det kommer man otroligt långt med och Atle borde fungera som förebild för andra läkare i det avseendet. Ryktet om Atle som en bra neurolog för de med Friedreichs ataxi spred sig mellan de med sjukdomen och allt fler sökte sig som patienter till hans mottagning. Det gjorde att han måste ha varit en av de neurologer i Sverige som träffade flest patienter med Friedreichs ataxi. Kanske den med mest patienterfarenhet. Eftersom han visade ett uppenbart intresse för sjukdomen så gjorde han små egna observationer kring symptom, som kanske inte alltid stämde med dokumentationen, som han ibland demonstrerade vid undersökningar. 

En årlig undersökning hos Atle var alltid väl förberedd för att hinna med så många relevanta kontroller som möjligt vid ett och samma tillfälle. Han var helt enkel effektiv, vilket är en vinst för både patient och antagligen sjukvården. Han ställde sitt batteri av frågor och gjorde sina undersökningar, på sitt lågmälda sätt. Alltid enligt samma mönster. Men det var tydligt att han hade god kännedom om sjukdomen och vad som är viktigt att kontrollera. 

Jag hade nöjet att träffa Atle ett antal gånger och uppskattade honom väldigt mycket som både läkare och person, och hans underfundiga humor. Atle var den enda neurolog som varit intresserad av oss som patientförening. Jag försåg honom då och då med nyheter på forskningsfronten om FA och annat jag tyckte lät intressant kring sjukdomen. När vi träffades tackade han alltid för att jag höll honom lite uppdaterad och hans sätt att diskutera det visade att han faktiskt läste och reflekterade kring det jag skickat. Så det var ingen falsk artighet. Han hänvisade också personer med FA som hade frågor kring sjukdomen, som inte var medicinska, till oss. Detta samarbete tror jag beror på att han verkligen brydde sig om sina patienter och var prestigelös nog att samarbeta med oss medicinska amatörer, men som besitter kompetens kring sjukdomen på andra plan som han som läkare inte kunde eller behövde känna till.

Han var väldigt tillgänglig för både sina patienter men även för föreningen, om vi hade en fråga. Även det var unikt. Han anpassade sig efter de kontaktvägar som var enklast för patienten. Var det svårigheter att prata men fungerade med en fråga, exempelvis via mail, ja, då kom det ett väldigt snabbt svar. Det var inga långa utläggningar, men en snabb lösning på problemet som gagnade både patient och honom.

Atle tyckte verkligen inte han var något märkvärdig. Det märktes när man träffade honom. Han gjorde liksom bara sitt jobb. Vad var det för märkvärdigt med det? Om man tackade honom blev han mest generad. Han tackade faktiskt för att man gav honom förtroendet att vara ens läkare! Hur många har träffat på en annan läkare med den inställningen?
Vi försökte några gånger få honom att följa med på ataxikonferenser utomlands, men han avböjde alltid försynt och tyckte inte att han hade något att bidra med. Det var bättre att han var på sin mottagning och tog om hand om sina patienter.

Eftersom Friedreichs ataxi fortfarande är en obotlig sjukdom med progressivt förlopp kunde inte Atle uträtta några underverk, lika lite som någon annan läkare. Trots det var han väldigt uppskattad av sina FA-patienter, och även de med andra obotliga ataxisjukdomar. Det han gjorde var att han var genuint intresserad av sina patienter, lyssnade och gjorde det han kunde göra för att underlätta deras liv. Av egen erfarenhet vet jag att man många gånger som patient i möte med läkare känner att man stör och stjäl av deras viktiga tid, och får känslan av underläge mot en auktoritet. Atles personlighet sände ut helt andra signaler och han hade  uppenbarligen inget behov av att framhäva sig själv.

Atle lämnar ett stort tomrum efter sig, för både patienter och oss som förening.

Tack för allt, Atle!

Thomas Stenholm

Kommentera gärna:

 • Niklas Dahl • 27 september 2021 16:20:38
  Du är fortfarande saknad bland kollegor och patienter...
 • Eva Forslund • 19 mars 2021 07:31:16
  Så sant! Jag fick bara ha honom som läkare i ngr månader innan han dog. Fick stor hjälp o fint bemötande
 • Sessi • 3 december 2020 03:22:03
  Han var underbar mot mig 2002, han tog sig tid för mig när han igentligen skulle ha rast
 • Laila Sjöstrand • 4 april 2017 11:35:21
  Saknad!
  Fick reda på ett tag sedan att min fina läkare har gått bort.. Det kom en tår i ögat efter alla dessa 18 år som han hjälpt mig och min dotter.
  vi har en ovanlig sjukdom som han forskat mycket i och även hjälpt oss att hitta all år släkt i bland annat USA. En läkare som man aldrig kommer att glömma.Det var en man med stort hjärta
  Laila
 • Elisabet Nordqvist Wargclou • 21 april 2016 14:12:36
  Saknad!
  Under 10 år var du min vuxna dotters läkare.
  Tack vare ditt personliga sätt och kunskap, blev du så mycket mer än bara min dotters läkare.
  Vi träffades varje år, när min dotter var inlagd för observation på din avdelning, under dessa dygn gav du oss trygghet, livsglädje samt styrka att klara av vår situation och min dotters svåra sjukdom.
  Atle du är mycket saknad, men du kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan!
  Elisabet och Susanne
 • omar salim • 25 januari 2016 21:08:11
  hej,min dotter brukade nästan varie 3-4 månad får en tid hos doktor ate melberg.idag den 25 janiuari 2016 vet vi att atle har avlidit .jag och min fru är väldigt väldigt ledsna att vi hörda att atle är bort i november för att när vi träffade honnom i sjukhuset sista gången han var väldigt väldigt snäl med min dotter och han kom till min dotter i akademiskasjuk huset även hon var inte i hans motagning.tyvärr vi viste idag när jag skulle boka en tid åt min dotter,,
 • Margaretha • 28 december 2015 18:48:33
  Stor sorg efter denna underbara läkare!
  Men vad hände,så ung!?!
 • Anna Bärneskär • 19 december 2015 21:04:50
  Ja en stor sorg saknar denna fina person som var en bra neurolog. Varit patient under 10 år.
 • Margaretha • 2 december 2015 21:02:24
  Vilken underbar läkare,blir aldrig glömd!
  Vila i frid o tack för allt du gav oss patienter!!
 • Pernilla Hålén • 20 november 2015 20:58:28
  En sån läkare borde alla få ha. Vilken legend! Må han vila i frid ❤️

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

 • Niklas Dahl » Saknad!:  ”Du är fortfarande saknad bland kollegor och patienter...”

 • Eva Forslund » Saknad!:  ”Så sant! Jag fick bara ha honom som läkare i ngr månader innan han dog. Fick sto..”

 • Sessi » Saknad!:  ”Han var underbar mot mig 2002, han tog sig tid för mig när han igentligen skulle..”

 • Laila Sjöstrand » Saknad!:  ”Saknad! Fick reda på ett tag sedan att min fina läkare har gått bort.. Det kom e..”

 • Elisabet Nordqvist Wargclou » Saknad!:  ”Saknad! Under 10 år var du min vuxna dotters läkare. Tack vare ditt personliga..”

Senaste nyheter